De Meterkast, of je het nu leuk vind of niet!

Is mijn meterkast geschikt voor zonnepanelen?

De meterkast wordt een belangrijk onderdeel van je zonnepanelen installatie. In de meterkast zitten zekeringen en groepen die de elektriciteit verdelen over je huis. Om overbelasting te voorkomen, is het belangrijk dat alles in de meterkast goed wordt aangesloten. Niet iedere meterkast is geschikt voor zonnepanelen. Tijdens het gesprek zal dit uitvoerig met u besproken worden. Ook zal u een advies ontvangen of u de energiemeter moet vervangen en hulp krijgen bij het aanvragen van een eventuele verandering bij uw netbeheerder.

1-fase of 3-fase aansluiting

Voor het installeren van de zonnepanelen en de omvormer is het belangrijk om de juiste hoofdaansluiting te hebben. Zo voorkom je overbelasting. Nieuwbouwwoningen hebben meestal al een 3-fasen aansluiting. Dit betekent dat er in de meterkast over 3 kabels stroom binnenkomt. Als je deze aansluiting hebt, is jouw meterkast geschikt voor zonnepanelen.

In oudere woningen is vaak een 1-fase aansluiting. De elektriciteit komt dan maar via 1 kabel binnen. Het is dan verstandig om deze te vervangen voor een 3-fasen aansluiting. Met een gemiddelde zonnepaneleninstallatie kom je namelijk al snel aan meer dan 5 kWh. En met het oog op de toekomst, is het fijn als er alvast rekening is gehouden met eventuele andere plannen om te verduurzamen.

Het vervangen van de meterkast

Is jouw meterkast niet geschikt voor zonnepanelen? Dan raden we aan om deze te vervangen. Ook met het oog op de toekomst is dit een goed idee. Met een nieuwe groepenkast ben je altijd voorbereid als je verder wilt verduurzamen. Denk bijvoorbeeld aan het aanschaffen van een elektrische auto, laadpaal, warmtepomp, een airco of andere elektrische apparaten. Onze adviseurs zullen de mogelijkheden met je bespreken. Daarnaast nemen we het ook altijd mee in de offerte. De groepenkast vervangen is in combinatie met het plaatsen van zonnepanelen namelijk voordelig.

Contact opnemen