Veel gestelde vragen

1. Zijn er subsidies bij de aanschaf van zonnepanelen of kan ik de btw terugvorderen?

Ja, voor de plaatsing van zonnepanelen kan je onder bepaalde voorwaarden aanspraak maken op verschillende subsidies en andere financiële voordelen. Vanaf 1 januari wordt er geen BTW meer in rekening gebracht.

2. Hoe werkt het salderen van stroom?

Als je op een bepaald moment meer stroom opwekt dan je verbruikt leveren je stroom terug aan het net. Jouw meter loopt dan terug. Dit wordt dan verrekend met de stroom die je verbruikt als er op een ander tijdstip minder stroom wordt opgewekt. Dit noemen we salderen. Als je over een jaar meer opbrengt dan gebruikt wordt er terug geleverd. Daarvoor ontvang je een vergoeding van de energiemaatschappij. Er wordt in De Tweede Kamer gediscusieerd om het salderen af te bouwen maar daar is nog geen wetgeving over.

3.Wat is het rendement met zonnepanelen?

Veel leveranciers van zonnepanelen berekenen een verkeerd rendement voor. Ze nemen veelal de afschrijving niet mee en vergeten de degradatie (jaarlijkse vermindering van opbrengst) van de zonnepanelen. Ook vergeten ze dat de omvormer na circa 10 tot 15 jaar vervangen dient te worden. Als je die allemaal meeneemt dan blijkt het rendement op de investering circa 10 tot 15% te bedragen. Nog altijd veel meer dan op een spaarrekening.  Laat je niet gek maken met percentages van ver boven 20%.

4. Wat zijn de beste zonnepanelen?

Om te bepalen wat de beste zonnepanelen zijn kan je het beste afgaan op "Tier 1 panelen". In Duitsland zijn een aantal testinstituten waarvan TUV de belangrijkste is . Overigens is het belangrijk om te weten dat een TUV-keurmerk geen garantie is voor een goed zonnepaneel. Het zegt namelijk alleen iets over de veiligheid.

5. Wat kosten zonnepanelen?

Zonnepanelen schaf je aan inclusief de gehele installatie zoals omvormer en bevestigingsmateriaal. Ook dient de installatie uitgevoerd te worden met bijbehorende aanpassingen aan de groepenkast. Als je het grootste deel van jouw stroom zelf wilt opwekken dan kost dat voor een gemiddeld huishouden van 4 personen circa € 6.000,-. Het is daarbij wel van belang dat je een geschikt dak hebt, het liefst redelijk gericht op het zuiden en met zo min mogelijk schaduwobjecten. 

6. Uit onderzoek is gebleken dat veel Nederlanders wachten met het aanschaffen van zonnepanelen. Waarom? Omdat zij denken dat de prijzen de komende jaren zullen dalen. Echter is het aantal zonnepanelen systemen in Nederland verdubbeld. Vraag jij je nog af waarom je binnenkort wilt overstappen naar zonnepanelen? We hebben de voordelen voor je op een rijtje gezet.

5.1. Het rendement is erg aantrekkelijk
Zonnepanelen zijn een investering, het voordeel is dat je het geïnvesteerde geld kan terugverdienen. Het rendement van een zonnedak ligt zo rond de 15%. Bij IedereenZon zijn we er van overtuigd dat het interessant is om te investeren in je woning voor een beter rendement.

5.2. Verhoog de waarde van je koopwoning
Door te kiezen voor een groene aanpak en over te stappen naar zonnepanelen, verhoog je de kans dat de waarde van je woning stijgt. Woningen die voorzien zijn van zonnepanelen krijgen namelijk een beter energielabel. Dus mocht je er over een aantal jaar voor kiezen om je huis te verkopen, dan heeft dit positieve invloed op de verkoopprijs van de woning.

5.3. Je bent minder afhankelijk
Wat we hiermee bedoelen? De afhankelijkheid van de fossiele energiebedrijven. Met zonnepanelen op je dak wek je schone stroom op, hartstikke groen dus. Hoeveel stroomverbruik je precies kan dekken, ligt aan hoeveel stroom je verbruikt en het dakoppervlak wat beschikbaar is om zonnepanelen te plaatsen. 

Benieuwd naar de overige voordelen van zonnepanelen? Neem vrijblijvend contact met ons op. We adviseren je graag.

6. Welke garanties krijg ik op zonnepanelen?

IedereenZon biedt drie verschillende typen garanties bij de aanschaf van zonnepanelen: installatie garantie, fabrieksgarantie en vermogensgarantie. Hoe dit werkt en wat het precies inhoudt leggen je graag hieronder uit.

6.1 Installatiegarantie
De naam zegt het eigenlijk al, bij IedereenZon bieden we garantie op de installatie van de zonnepanelen. Mocht het zo zijn dat er iets mis is met je zonnepanelen en is dit te herleiden naar een installatiefout? Bij IedereenZon bieden we je een kosteloze oplossing. De looptijd van de installatiegarantie telt 2 jaar.

6.2 Fabrieksgarantie
Bij IedereenZon streven we naar de beste kwaliteit en uitmuntende service. Daarom bieden we fabrieksgarantie, ook wel productgarantie genoemd. Heb jij een defect zonnepaneel binnen 12 jaar? Geen zorgen, wij zorgen ervoor dat dit volledig kosteloos gerepareerd of vervangen wordt door de producent.

6.3 Vermogens Garantie
De vermogensgarantie is heel simpel gezegd de garantie die je ontvangt op het vermogen van de zonnepanelen. Bij IedereenZon bieden we je kwaliteit en zekerheid. Met onze vermogensgarantie bieden we je zekerheid dat de zonnepanelen door de jaren heen nog minimaal functioneren.

7. Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Die kans is erg groot, mits je huiseigenaar bent. In Nederland is bijna ieder dak geschikt voor zonnepanelen. Maar hoe kom je er achter hoe geschikt het dak van jouw woning (of bedrijfspand) daadwerkelijk is? Er zijn een aantal factoren die bepalen hoeveel zonnestralen je dak kan opvangen: de richting en de helling van het dak, hoeveel schaduw valt er op het dak en hoeveel ruimte is er aanwezig voor zonnepanelen.

7.1 De richting en de helling van je dak.
Om de energieopbrengst te verhogen, is de richting en de helling van je dak belangrijk. Zo vangt een dak op het zuiden de meeste zon, maar een dak op het westen of oosten is over het algemeen ook geschikt. Een dak op het noorden vangt de minste zonnestralen, maar met een schuin dak aan twee kanten, betekent dat er ook een kant op het zuiden ligt. Tenslotte heeft de helling van je dak ook invloed op de energieopbrengst.

7.2 Hoeveel schaduw valt er op het dak?
Om zonne energie te winnen is het van belang dat er ook daadwerkelijk zon op je dak schijnt. Staan er obstakels rondom je huis of op je dak? Denk hierbij aan een boom in de tuin of een dakkapel op je huis of dat van te buren. Dit kan ervoor zorgen dat er minder zon op je dak schijnt, wat negatieve invloed heeft op de elektriciteitsopbrengst.

Schaduw op je dak hoeft niet direct te betekenen dat het niet mogelijk is om zonnepanelen aan te leggen. Bij IedereenZon adviseren we je om eens in te gaten te houden hoe lang de zon per dag op je dak schijnt. Op basis van deze informatie kunnen we samen naar een oplossing zoeken. Bijvoorbeeld zonnepanelen plaatsen op een specifieke plaats van het dak.

7.3 Hoeveel ruimte is er aanwezig voor zonnepanelen?
Op de plek van een raam of kan je bijvoorbeeld geen panelen neerleggen.Veel schaduw of relatief weinig dakoppervlak kan resulteren in minder mogelijkheden om zonnepanelen neer te leggen. Je kiest natuurlijk niet voor niks voor zonnepanelen, het is van belang dat de installatie van zonnepanelen rendabel is.

Twijfel je of er voldoende ruimte aanwezig is voor zonnepanelen? Bij IedereenZon leveren we maatwerk. We komen graag bij je langs voor een adviesgesprek. Tijdens het adviesgesprek kijken we naar het dak, hoeveel zonnepanelen je kan plaatsen en hoeveel energie je kan opwekken.

8. Hoe zit het met de bekabeling en de omvormer?

De zonnepanelen worden aangesloten op de omvormer(s). Die omvormer kan op zolder geplaatst worden, maar het beste is om deze in een goed geventileerde ruimte te hangen De omvormer moet zelf namelijk ook koelen. Hoe beter de koeling, hoe hoger het rendement en hoe langer de levensduur van de omvormer. Er moet nog wel een kabel van de zonnepanelen via de omvormer naar de meterkast. Bespreek met ons vooraf hoe die moet lopen. Voorkom daarbij dat de kabels in het zicht komen. Heb je schaduwobjecten of wil je de zonnepanelen in meerdere legrichtingen plaatsen, overweeg dan de aanschaf een parralel systeem

9. Moet mijn energiemeter vervangen worden?

Indien je een meter hebt die niet kan terugleveren dan zal je een nieuwe (slimme) meter moeten aanvragen bij jouw netbeheerder. Vaak wordt deze kosteloos geplaatst, in sommige gevallen worden kosten in rekening gebracht. Heb je een analoge meter die wel kan teruglopen, laat je dan niet in verleiding brengen om deze te vervangen door een slimme meter, zelfs niet indien jouw leverancier dit adviseert

10. Wat is het verschil tussen zwarte en donkerblauwe zonnepanelen?

Qua rendement is er voor in Nederland nauwelijks verschil. Zwarte zonnepanelen zijn meestal minder opvallend. De donkerblauwe zonnepanelen hebben een aluminium lijst en die vallen iets meer op. Wel is er een prijsverschil. Zwarte zonnepanelen zijn duurder omdat ze andere cellen hebben en is de lijst en bevestigingsmateriaal zwart gemaakt.

Contact opnemen